De oudste universiteiten van Nederland

In Nederland hebben we flink wat universiteiten. Groningen, Maastricht, Nijmegen… in alle uithoeken van het land kan men terecht voor het vergaren van kennis, het doen van onderzoek of het voeren van debatten over actuele maatschappelijke onderwerpen. Voordat men dan eindelijk kan beginnen aan een studie aan de universiteit, is men vaak nog op zoek naar hulp bij studiekeuze. Maar wanneer dat allemaal achter de rug is, is het tijd voor een nieuw avontuur! Een Universiteit is een plek waar jong volwassenen zich ontpoppen tot kritische denkers en waar ze zichzelf leren kennen. Broedplaatsen voor de toekomstige baanbrekende wetenschappers of invloedrijke schrijvers.

Met één been in de echte wereld

Voor studenten is de Universiteit een plek waar ze voor het eerst met meer zelfstandigheid de wereld in komen. Studenten gaan op kamers, ontmoeten gelijkgestemden en worden uitgedaagd om het beste in henzelf naar boven te halen. Voor professoren en wetenschappers is de Universiteit een plek waar ruimte is voor nieuwe onderzoeken, debatten en ontwikkelingen. Nadat tieners de juiste keuze hebben kunnen maken door studiekeuzeadvies Rotterdam, kunnen ze meemaken hoe het is om deel uit te maken van een open ruimte waar van alles mogelijk is door de samenwerking tussen de nieuwsgierige nieuwe generatie en de wijze oude generatie.

De vruchten van de Nederlandse Opstand

De eerste Universiteit van Nederland is opgericht in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in Leiden, in 1575 door Willem van Oranje. De centrale Universiteit voor de Lage Landen (nu Nederland en België) was in die tijd in Leuven, maar door De Nederlandse Opstand werd het erg moeilijk gemaakt daar te studeren. In 1585 volgde de Universiteit van Franeker in Friesland, en aan het begin van de 17e eeuw werden de Universiteit van Groningen, Harderwijk en Nijmegen opgericht. De Universiteit van Franeker bestaat niet meer, en ook de academies uit Harderwijk en Nijmegen hebben het niet volgehouden.

De top drie

Vandaag de dag is er dan nog een top drie van oudste universiteiten van Nederland: de Universiteit van Leiden, de Universiteit van Utrecht en die van Groningen. Allemaal opgericht tussen 1575 en 1636. De Universiteit van Leiden heeft zeven faculteiten en er staan meer dan 34.000 studenten ingeschreven. Door alumni van de universiteit zijn 16 Nobelprijzen gewonnen. De Universiteit van Utrecht is een van de grootste universiteiten van Nederland en heeft zeven faculteiten.  De Universiteit van Groningen heeft ongeveer 37.000 studenten en telt elf faculteiten.