Aandachtspunten voor het aannemen van een stagiair

Een stagiair inzetten kan veel voordelen hebben voor jou als bedrijf. Maar wat is een stagiair nou eigenlijk? In naam van de wet zijn stagiairs werknemers die stage lopen in een bedrijf. Het begrip stage betekent dat zij wel werk verrichten, maar zij doen dit met het doel iets te leren en niet met loon als doel. Ze moeten dit namelijk vaak doen voor hun opleiding. De duur van de stage kan variëren van een aantal weken tot een paar jaar. Dit hangt af van het soort stage, aangezien er verschillende soorten stages zijn. Een stagiair zoeken kan dus best lastig zijn, maar het brengt wel voordelen met zich mee.

Voordelen een stagiair inzetten

Een stagiair inzetten kan veel voordelen hebben voor jouw bedrijf. Ik zal ze hieronder opsommen. Stagiaires zijn vaak nog bezig met een opleiding en beschikken daarom over de meest actuele specialisaties. Ze zijn jong en gemotiveerd, ze zijn bereid nieuwe dingen te leren en het zal hen ook niet veel tijd kosten. Verder hebben ze een frisse kijk op bepaalde zaken. Doordat ze jong zijn kunnen ze zich inleven in de jongere doelgroep. Een ander voordeel is dat ze goedkoop zijn, ze krijgen namelijk geen loon. Verder zijn ze goed inzetbaar, bezorgen jou een goed imago en kunnen ze groeien tot jouw toekomstige werknemers.

De juiste stagiair kiezen

Je kunt natuurlijk niet zomaar de eerste persoon die je ziet, aanwijzen als jouw nieuwe stagiair. Je wilt uiteraard eerst weten wat voor eigenschappen die persoon heeft en wat hij of zij te bieden heeft voor jouw bedrijf. Het beste wat je hiervoor kunt doen is de mogelijke kandidaten vragen om een motivatiebrief te schrijven en het vervolgens naar jou op te sturen. Zodra je deze binnen hebt, kun je een aantal kandidaten selecteren en uitnodigingen op een sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek kun je nagaan of deze persoon geschikt is. Als dit niet het geval is, ben je vrij om diegene af te wijzen.

Wat zijn de regels?

Ten eerste is het niet verplicht om de stagiair een stagevergoeding te betalen. Dit geldt niet als het is voorgeschreven door de verplichte cao voor jouw bedrijf. Toch is het wel gebruikelijk om de stagiair enige vorm van financiële vergoeding te geven. Hoeveel dit is, hangt af van de verrichte arbeid. Stagiairs hebben geen arbeidsovereenkomst afgesloten, maar worden wel gezien als werknemer. Dit houdt dus in dat ze ook over die arbeidsomstandigheden moeten beschikken. Denk aan de veiligheid en de gezondheid. Het enige verschil is dus dat ze geen vast loon krijgen. Stagiair gezocht? Het klinkt nu best wel aantrekkelijk er eentje aan te nemen.