Wanneer kies je voor studiebegeleiding?

Heb je moeite met concentreren? Of vind je het lastig om een studieplanning te maken? Dan kun je baat hebben bij studiebegeleiding. Steeds meer studenten kiezen voor externe studiebegeleiding van een professional. Want makkelijker studeren en betere resultaten behalen willen we allemaal, toch? Maar wanneer kun je nu het beste kiezen voor studiebegeleiding? En wat levert het je nu eigenlijk op? Hieronder vertellen we je meer over de verschillende situaties waarin studiebegeleiding een goede keuze kan zijn. 

Wat is studiebegeleiding?

Studiebegeleiding is een vorm van begeleiding door een leraar of deskundige. Je ontvangt begeleiding, advies en training op verschillende gebieden. Denk bijvoorbeeld aan het begrijpen van de lesstof of het verbeteren van je planvaardigheden.

Er zijn verschillende vormen van studiebegeleiding. Zo kun je bijvoorbeeld een-op-een begeleiding krijgen. Je gaat dan naar een specifieke locatie toe of de studiecoach komt bij jou thuis op bezoek. Bovendien kan er ook begeleiding op afstand worden geboden. Je gebruikt dan een platform zoals Skype of Teams om te communiceren.

Maar ook is het een mogelijkheid om voor klassikale begeleiding te kiezen. Je zit dan op een locatie met meerdere studenten in een ruimte. 

Wanneer is studiebegeleiding een goed idee?

Studiebegeleiding komt in allerlei verschillende soorten en maten en is geschikt voor iedereen. Zowel middelbare scholieren als universitaire studenten kunnen studiebegeleiding inschakelen. Iedereen die moeite heeft met studeren kan bij een studiecoach terecht, het maakt dus niet uit bij welke school of universiteit je een opleiding volgt.

In deze gevallen kan studiebegeleiding een goed idee zijn:

  • Je hebt moeite met concentreren
  • Bij studieontwijkend gedrag
  • Wanneer je beter wilt leren studeren
  • Bij moeilijker kunnen leren door dyslexie, AD(H)D, faalangst, perfectionisme, autisme of ziekte
  • Je wilt vragen kunnen stellen
  • Wanneer je moeite hebt met plannen
  • Bij motivatieproblemen
  • Je voelt je overweldigd door de hoeveelheid werk

Wat levert het op?

Nu vraag je je waarschijnlijk ook af wat studiebegeleiding nu precies oplevert. Hier kunnen we heel kort over zijn. Het helpt je bij het verbeteren van je prestaties. Zo begrijp je de lesstof meer en kun je effectieve studiemethoden gebruiken die bijdragen aan het halen van betere cijfers. Maar ook helpt het studenten om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Ook hulp bij het schrijven van je scriptie 

Studiebegeleiding kan in elke fase van je studie een goede keuze zijn. Dus heb je moeite met een bepaald vak? Of lukt het je maar niet om goede cijfers te halen, hoe erg je ook je best doet? Aarzel dan niet om een studiecoach in te schakelen. 

Studiebegeleiding is ook geschikt voor studenten die wat extra hulp kunnen gebruiken bij het afstuderen. Het schrijven van een scriptie wordt ook wel de meest stressvolle periode van de hele studie genoemd. Het is dus helemaal niet erg als je hier wat extra begeleiding bij nodig hebt. Vooral als je weinig tot geen ondersteuning krijgt van je onderwijsinstelling kan begeleiding van een derde partij extra waardevol zijn. 

Studielab is de best beoordeelde scriptiebegeleider van Nederland. Ze bieden bij (bijna) alle studies professionele begeleiding. Bovendien wordt je niet zomaar aan iemand gekoppeld, maar wordt er zorgvuldig gematcht op jouw opleiding, onderzoek en hulpvraag.