Het ontwerpen van je nieuwe tuin kan een leuke maar tegelijkertijd ook uitdagende klus zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden om uit te kiezen dat het moeilijk kan zijn om te beslissen wat je precies wilt. Daarom helpen we je in dit blog op weg met een aantal handige tips voor het maken van een tuinontwerp.
Maak een schets
Begin met het maken van een schets van je nieuwe tuin. Neem daarin onder andere de grootte en de vormen van je tuin mee. Bepaal vervolgens waar je belangrijke onderdelen van de tuin wilt hebben, zoals zitgedeeltes, paden, gazons en borders.
Het is belangrijk om rekening te houden met het soort grond dat je hebt en op welke plekken veel zonlicht en weinig zonlicht is. Dit is van belang in verband met de beplanting en de plek waar je het beste het terras kunt aanleggen.
Het maken van een schets helpt je om het tuinontwerp te visualiseren en geeft je een duidelijk idee van wat er nodig is om de tuin te realiseren.
Tip: een schets is mooi en handig, maar nog mooier is het als je een tuinontwerp in 3D maakt. Je kunt daardoor een virtuele wandeling door je nieuwe tuin maken en ervaren of het allemaal naar wens is.
Wat moet de tuin je opleveren?
Bedenk wat de tuin je moet opleveren. Voor veel mensen is dit ontspanning, maar misschien wil je ook wel een plek waar de kinderen of huisdieren kunnen spelen?
En wat te denken van een moestuin? Met de dure boodschappen van vandaag de dag is het zelf produceren van voedsel geen overbodige luxe.
Tot slot: vergeet de natuur niet. Wat wil je de natuur bieden? Denk aan planten die nectar voor de bijen maken en aan schuilplaatsen voor egels.
Kies de juiste planten
Het kiezen van de juiste planten is een belangrijk onderdeel van het ontwerpen van een tuin. Kies planten die passen bij de functie van de tuin en bij de omgeving waarin je woont. Bepaalde planten hebben bijvoorbeeld meer zonlicht nodig dan andere, terwijl sommige planten beter groeien in vochtige omstandigheden.
Kies voor planten die passen bij de stijl van de tuin die je wilt creëren. Een formele tuin vereist bijvoorbeeld strakke lijnen en symmetrie, terwijl een cottage tuin meer natuurlijk en informeel kan zijn.
Let op dat je niet alleen maar snelgroeiende beplanting kiest, tenzij je het niet erg vindt om regelmatig de snoeischaar te moeten pakken. Al kun je natuurlijk kiezen voor tuinonderhoud uitbesteden.
Creëer hoogteverschillen
Hoogteverschillen kunnen een tuin interessanter maken. Creëer hoogteverschillen door het toevoegen van verhoogde terrassen, een pergola of een watervalletje. Dit kan ook helpen om verschillende gebieden van de tuin te definiëren, zoals een zitgedeelte of een speelgedeelte.
Houd rekening met de seizoenen
Houd rekening met de seizoenen bij het ontwerpen van je tuin. Kies planten die op verschillende tijden van het jaar bloeien en plant ze op zo’n manier dat er altijd iets bloeit in de tuin. Overweeg ook om planten te kiezen die in de winter groen blijven, zodat de tuin er het hele jaar door mooi uitziet.
Advies nodig?
Bij het maken van een tuinontwerp moet je aan veel zaken denken. Kom je er niet uit? Dan kan het verstandig zijn om het werk aan een hovenier uit te besteden en hem het tuinontwerp te laten maken.